Urzadzenia do pakowania w folie termokurczliwa

Próżniowe pakowanie żywności jest najlepszym systemem na zabezpieczenie jej przed zepsuciem. Z ostatniej technologii korzystają, zarówno, producenci, kiedy również gospodarstwa domowe. Można wyróżnić akcesoria do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają towary w woreczku foliowym, albo w pojemniku do ostatniego określonym. Dania te stanowią zgrzewy na granic worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy produkty garmażeryjne, potrafią być często dłużej przechowywane, zachowując przy tym odpowiednią wilgotność, konsystencję, zapach i dodatek, a jednocześnie są zabezpieczone przed przedostaniem się do mieszkania opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze powodu na metoda działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to narzędzie, w którego wnętrzu kładzie się worek łącznie z owocem. Jej niewątpliwą cechą jest organizowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu uzyskuje się powtarzalność procesu pakowania, również możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co jest ważne przy pakowaniu delikatnych produktów. Zaletą istnieje też możliwość wykorzystania w toku produkcji, bardzo tanich worków typu PA/PE, co bardzo redukuje koszty. Pakowarki komorowe, mogą posiadać następujące funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na rynku jest mocny wybór pakowarek komorowych, co pozwala na jej dobrzy dobór, zależny od ilości pakowanych produktów, ich rodzajów, i wielkości. Kierowane są, przede każdym, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z zamontowanym w produktem, otrzymuje się na zewnątrz, a do zabiegu, na listwę zgrzewającą, układa się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania wykorzystuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe pozwalają na pakowanie artykułów o innych kształtach, np. bardzo duża kiełbasa. Zaletą istnieje jednocześnie dużo niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa sprawność i wyższe koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Poświęcone są zwłaszcza dla przeciętnej gastronomii i gospodarstw domowych.