Pakowarka prozniowa uzywana

Pakowarki próżniowe mogą być stosowane również w lokalach jak i młodych firmach. Umożliwiają zapakowanie pożywienia w taki zabieg, aby produkty przeznaczone do spożycia były jak największą datę przydatności. Pakowarki próżniowe (nazywane często pakowaczkami) to urządzenia do odsysania powietrza z wnętrza opakowania foliowego oraz tworzenia jednocześnie szczelnego zgrzewu zamykającego. Każda pakowarka, niezależnie od konstrukcji, wyposażona jest w pompę i listwę zgrzewającą pokrytą teflonem.

Cena takiego urządzenia ma około tysiąca złotych. Długość listwy zgrzewającej wynosi około trzydziestu pięciu centymetrów. Urządzenie zazwyczaj ma dwie funkcje: pakowania i zgrzewania worków oraz zamykania pojemników próżniowych, korków do butelek, pokryw, za pomocą przystawki. Podawane jest kierowanie worków ze strukturą R-vac, E-vac lub większych, stosowanie worków gładkich możliwe jest przy folii o grubości min.120 mikronów. Waga urządzenia ma prawie czterech kilogramów. Obudowa zbudowana jest z zazwyczaj doskonałej klasie tworzywa sztucznego czy stali nierdzewnej. Średni czas żywotności ma około piętnastu lat. Napięcie sieciowe wynosi około dwustu trzydziestu V, a moc około czterystu W. Ogólnie wydajność wyposażenia jest niewiarygodnie cenna. Obsługa maszyny jest zwykła i estetyczna. Możliwość zastosowania do tysiąca zgrzewów pod rząd bez przegrzania urządzenia. Nadaje się ono i do profesjonalnego przechowywania części urządzeń, maszyn. Pompa jest zawsze wysokiej klas łożysko kulkowe. Niektóre urządzenia mają te cyfrowy wyświetlacz. Użytkownicy stają wielokrotnie przed pytaniem, czy wybrać pakowarkę komorową czy bezkomorową. W sukcesie zastosowań prywatnych również w średnich sklepach, przy jednorazowym pakowaniu kilku - kilkunastu produktów, wybór pakowarki bezkomorowej będzie korzystny. Zarówno w sukcesu konieczności pakowania artykułów o owalnym kształcie (np. wędzonych ryb), większą swobodę działania zapewni pakowarka bezkomorowa (brak ograniczeń wielkości - możliwość stosowania folii w rękawie). Jeśli jest trzeba pakowania kilkudziesięciu produktów dziennie lub więcej (sklepy, kuchnie, firmy cateringowe, zakłady produkcyjne), pakowarka komorowa zrobi tę sztukę łatwo i tak a worki będą daleko tańsze.