Pakowarka prozniowa foodsaver

Pakowarka próżniowa dostarcza do szczelnego zamknięcia efektu w dedykowanym pojemniku, zwykle foliowym opakowaniu, po uprzednim odessaniu z niego powietrza. Pakowanie próżniowe pozwala na znaczniejsze zachowanie świeżości zapakowanych produktów dzięki ograniczeniu do minimum rozwoju bakterii i pleśni. Jedzenie włożone w ten styl prawdopodobnie stanowić nawet kilkukrotnie silniejsze niż w przypadku zastosowania innych form pakowania.

Na placu istnieje wygodnych kilka rodzajów pakowarek próżniowych, tylko ich wdrożenie jest bliskie, są duże różnice w procesie pakowania. Pakowarka komorowa - po umieszczeniu wyniku w docelowym opakowaniu wewnątrz komory jest w niej wytworzona próżnia. W trakcie tego mechanizmu reszki powietrza zostają wyrzucone z opakowania. Po wyjściu procesu następuje zgrzanie otworu. Pakowarki komorowe siedzą w innych rozmiarach od młodych aż po urządzenia dwukomorowe, zwiększające wydajność pakowania. Ten model maszyn ceniony jest przede wszystkim ze względu na niskie koszty obsłudze oraz prostotę i energia używania. Wykorzystywane przede każdym w sektorze żywieniowym oraz handlu. Pakowarka listwowa - w przeciwieństwie do pakowarek komorowych pakowany produkt jest poza urządzeniem. Próżnię zbiera się poprzez użycie specjalnej folii i umieszczenie otworu worka, tak by produkt został jak właśnie zamknięty, w urządzenia. Niewielkie, w porównaniu z pakowarką komorową, rozmiary oraz wielka mobilność są niewątpliwymi wadami tego pokroju urządzeń. Jednakże konieczność zakupu specjalnej folii znacząco zwiększa koszty eksploatacji. Wykorzystywana zwykle w przemyśle spożywczym tam gdzie występują artykuły o niezwykłych kształtach np, dziczyzna. Opakowania - w sukcesie pakowarek komorowych wybór rodzaju folii nie jest oczywiście długiego znaczenia gdy w przypadku listwowych. Pierwszy rodzaj maszyn pracuje przede wszystkim na popularnych i szybko dostępnych foliach gładkich. Drugi rodzaj pakowarek wymaga użycia folii moletowanej.