Pakowarka prozniowa do sous vide

Pakowanie próżniowe choruje na planie zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które zawierają jej tracenie. Służą do tego instytucji do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego fasonu są polecane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, kiedy a przez gospodarstwa domowe.

Na rynku istnieje kilka rodzajów pakowarek próżniowych, które zamierzają różne przeznaczenie. Duże zakłady przetwórcze, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, jakie są dobrane do pakowania dużych grupy żywności. Do ostatniego standardu urządzeń, wykorzystuje się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, polega na wprowadzeniu opakowanego materiału do pomieszczenia maszyny, gdzie generowana jest próżnia, po czym następuje zgrzanie folii i hermetyczna komora, rozpoczyna się samoczynnie. Pakowarki komorowe to drogi zakup, cena może osiągać nawet do kilkunastu tysięcy, a ze względu na prosty koszt opakowań dla nich przeznaczonych, są tanie w używaniu i znacznie użyteczne.
Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy małych sklepów poświęcone są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek przeznaczone są worki tzw. moletowane. Są one istotniejsze niż woreczki PA/PE, ale są do pakowania niewielkich partii żywności i kup dania do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Poza tym woreczki moletowane, mieszkają w postaci rękawa, więc można pakować w nie produkty o nietypowych kształtach. Proces pakowania stanowi daleko praktyczny, liczy na zgrzaniu jednej strony folii, włożeniu produktu, po czym jest zgrzanie drugiej strony, z jednoczesnym odessaniem powietrza.
Sklepy spożywcze wykorzystują również traysealery, jakie są przeznaczone do próżniowego pakowania produktów na tackach. Stanowi zatem klasyczne rozwiązanie do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, ma wydatny nacisk na aukcja.
Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż kupią na to normalne metody.