Maszynka do miesa predom zelmer typ 86

Wilk do mięsa to nic nowego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które wywoływane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin. Ponieważ urządzenie znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest niezmiernie trudniejsza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży wybór wilków na zbytu pozwoli na wybór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu moment na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę również nie wymaga niemałego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można szybko zdemontować, co wysoce ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, działa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze stali nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka klasa wykonania stanowi o wielkiej sił maszyny. Jak każde dania łączone w sektorze spożywczym, wilki muszą robić warunki CE zaufania i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia montuje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a potem ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest różne z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacji od rodzaju mięsa używa się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można urządzić w inne akcesoria, które dadzą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To proste urządzenie, tanie w przystępnych cenach, stosowane w fabrykach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką różnicę gdy w pełnych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów również pozostałych ulepszaczy.