Maszyna do miesa wilk

Każdy sklep, poruszający się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia ciało i wydaje je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w który rób jest urządzenie, które są jego style również jako w twórczy metoda czyścić maszynę, aby służyła bezawaryjnie przez lata.

 

Wilk nie dzieli się mocno od tradycyjnej maszynki do mięsa, którą wielu Polaków przebywa w prostych domach. Podstawowa odmiana to niewątpliwie rozmiar i odporność przerobowa, a ponadto lepsza konstrukcja i wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek siedzi na “korbkę”). Obsługa dania nie jest niemożliwa, należy uważać chociaż pewne przeszkolenie z poziomu BHP i książki w przemyśle spożywczym. Ważne jest jeszcze przygotowanie stanowiska przez rozpoczęciem działalności.

Wilk komponuje się z niewiele istotnych elementów: gardzieli, do której wkładamy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa rzecz do prowadzenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego mięso i wyrzucającego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W mieleniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do mielenia mięsa typu wilk wykonanych jest ze zwykli nierdzewnej. Wynika toż z wielkich warunków w kierunku obsłudze maszyn w domach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgoć oraz życie innych substancji, w niniejszym więcej soli, nie pozostaje bez pomysłu na mechanizmy maszyny. Wilki ze byliśmy nierdzewnej myją się łatwo i pewnie są przez lata. Wystarczy woda oraz przyjazne środki myjące (uwaga – nie należy stosować kwasów), a wtedy – dokładne wysuszenie części. Zlokalizowany w organizacji ślimak napędzany jest przez zębatą przekładnię, a wykonanie go i ze określeni nierdzewnej gwarantuje niezawodną pracę. Większość maszyn jest ubezpieczenie a w wypadku zaniku napięcia, też się wyłączają.

Wśród wilków łączonych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy typy, ze powodu na stopień skomplikowania budowy, i co za tym idzie – skuteczności mielenia. Wspomniany wysoko mechanizm, okazujący się z trzech części, to gatunek podstawowy. Na zbytu osiągalne są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze lepsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci spośród nich z serii ma również szarpak i dodatkowy nożyk i sitko.