Kapusta krajalnica

Kiedyś kapustę kisiło się jesienią w popularnych beczkach. W każdym lubiącym się gospodarstwie domowym była wielka, ręczna krajalnica do kapusty. Cała rodzina brała start w niniejszym działaniu. Krojenie kapusty na większości to podstawowe zadanie potem te ćwiartki powinien było poszatkować. Krajalnica do kapusty była wskazana. Wielka beczka z kiszoną kapustą określona w piwnicach budynków i przynosiła rodzinie przetrwanie zimy.

Teraz znowu powracamy do ostatnich zwyczajów. Zaprezentowało się, że własnoręcznie kiszona, dobra oraz dobra kapusta to skarb. Zamienił się tylko gotuj na to kiszenie. Szybko nie powinien tegoż wykonywać raz w roku. Okazało się, że kapustę możemy szatkować i pakować do małych pojemników, zgoda z glinki ceramicznej także na bieżąco serwować ją do posiłków. Żeby spełniać to wygodnie, szybko i bezpiecznie dobrze jest stanowić mały, nieduży sprzęt do jej szatkowania. Taka krajalnica do kapusty już niebawem będzie zapewne w dowolnym domu.
U mnie już jest dodatkowo znacznie sobie to lubię. Od jesieni do późnej wiosny, raz w tygodniu przygotowuję niewielką porcję poszatkowanej kapusty. 2 główki dzięki krajalnicy w mig zmieniają się w kopczyk poszatkowanych wiórek. Teraz jeszcze sól, trochę wygniatania dłonią, tak żeby sok z kapusty puścił i szybko można ładować na przykład do słoików. Słoiki daję w wszelkie dosyć ciepłe miejsce (22′ – 23’C) a po trzech, czterech dniach można zajadać.
Wiadomo, kiszona kapusta to substancja zdrowia. To witaminy oraz mikroelementy. To zdrowie. Jesz kapustę – będziesz jędrny a będziesz tryskać zdrowiem.
Grupa jest zadowolona, posiłki są urozmaicone, i ja jestem zadowolony, że w mig jestem gotową surówkę do posiłku.
Może też kilka kminku. Przecież kminek tak się lubi z kapustą. Może odrobina tartej marchewki. Niech będzie kolorowo i smacznie.
Odrobina tłuszczu a szybko się zajadamy, aż się uszy trzęsą.
Kapusta kiszona wtedy stanowi wtedy co lubi cała rodzina.
Nie myślę sobie bawić się z kapustą, gdy nie krajalnica do niej.