Bitki wolowe mieso

Lub prawdopodobnie być piękno smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie jasny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, wymaga być odpowiednio roztłuczony – na końcu, by mięso było się delikatne, i po przysmażeniu kruche, i również nie tak daleko, by kotlet nie był za cienki, inaczej straci na soczystości. Też w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w dobrej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do mięsa, by zdobyło dobrą grubość i formę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, jakim będziemy mogli sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Jednak przy większej liczbie kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak używamy do nich ciało coś gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę – wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

systemy informatyczne w zarządzaniuCo to jest system informacyjny i system informatyczny? | Systemy ERP | POLKAS

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i to, gdy przyrządzamy kotlety w interesach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością umieszcza się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można już opaść z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w znacznej zawartości, lub z twardego mięsa, oszczędźmy sobie sił i zainwestujmy w dodatkowe urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle dostępna w obsłudze – wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli chce nam, by całe nasze steki były podzielone równomiernie, łatwo i szybko, wtedy nie posiada skuteczniejszego wyjścia, jak tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest toż taki ogromny koszt – miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem popularnym w obsłudze, w zatrudnieniu w czystości, również nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.